dimarts, 10 d’abril del 2018

Samuel Johnson


Samuel Johnson (Staffordshire 1709- Londres 1784) era fill d'un llibreter pobre, però va aconseguir convertint-se en una de les figures literàries més importants i recordades d'Anglaterra.






Va escriure biografies, assaigs, pamflets, revistes, poesia... L’obra que va tenir més ressò va ser el “Dictionary of the English Language, escrit l'any 1755, el qual va ser considerat una de les obres més importants de la llengua anglesa fins que va aparèixer l'Oxford English Dictionary.
 
Es el segon autor més citat en anglès, després de Shakespeare.

Està enterrat a a l’Abadia de Westminster, al costat dels grans homes de lletres d’Anglaterra.
 
Si esteu interessats a conèixer a fons la vida i l'obra de Johnson, podeu llegir la voluminosa biografia "Vida de Samuel Johnson" que va escriure el seu amic James Boswell, publicada per Acantilado l'any 2007. Vegeu aquí la ressenya publicada a la web Ojosdepapel.com. 
 
El llibre que us presento avui no és una novel·la, almenys una novel·la com les que estem a acostumats a llegir, sinó una mena de faula amb personatges humans. Es titula "La història de Rasselas, príncep d’Abissínia”, i està publicada per adesiara (2017). Podeu llegir-ne un fragment aquí.  
 
 
Contraportada:
“Rasselas, princep del regne d’Abissínia, viu reclòs amb els seus germans i altres membres de la cort a la Vall Feliç, on gaudeix de totes les comoditats i tots els luxes possibles. Tanmateix, no pot assolir la benaurança completa ni fer una tria de vida adient sense observar les meravelles i les misèries del món. Guiats pel poeta Imlac, que li fa de preceptor, ell i la seva germana emprenen un viatge iniciàtic per Egipte que els duu a tractar amb les persones més diverses. La condició humana, però, és tan inconstant, i la nostra vida té tants alts i baixos, que els baluards tradicionals de la societat, com ara el matrimoni, la família,  l’educació, el poder, els diners o la recerca de la saviesa, no garanteixen necessàriament la felicitat anhelada.”

 

 


 





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar